gruodžio 28, 2010

Kurso eiga ir ko tikėtis

"Šiuo kūrybiškumo išlaisvinimo kursu galima naudotis įvairiai. Galima tuo užsiimti pavieniui, galima dviese ar netgi keliese grupelėje su bendraminčiais. Kad ir kokį kelią pasirinktum, Menininko kelias tikrai nuves tave dar nebuvota kryptimi į kūrybos kupiną pasaulį."


Remiantis knyga, Menininko kelio kursas šiame internetiniame puslapyje bus pateikiamas tokia eiga:
  • Visas kursas suskirstytas savaitėmis, nauja medžiaga bus pateikiama kiekvieną savaitę, kurios metu reikėtų perskaityti pateiktą medžiagą bei atlikti bent dalį aprašytų pratimų. 
  • Įžanginė savaitė skirta bendram susipažinimui su kursu bei dviem pamatiniais viso kurso metu taikomais metodais (t.y. Rytiniais puslapiais bei Pasimatymu su savimi) 
  • Prasidėjus kiekvienai naujai savaitei skirk laiko susipažinti su nauja medžiaga, trumpai peržvelk pratimus bei išsirink tuos, kurie labiausiai patraukia, ir tuos, kurie labiausiai atstumia. Neutralius palik ateičiai. Kas savaitę turėtum atlikti bent pusę pateiktų pratimų. 
  • Skirk šiam kursui laiko. Kas gali būti svarbiau negu tu ir tavo gyvenimas? Taigi tegu tai būna tavo dovana sau, atrask sau laiko kasdien. 
  • Menininko kelias - tai ne tiesus greitkelis, o spiraliniai laiptai, nuolat lipdamas ir besisukdamas susidursi vis su tais pačiais klausimais, tačiau kaskart vis iš kitos pusės ar kitame lygyje. Nusivylimas ir įkvėpimas vis keis vienas kitą, leisk savyje atbusti įvairiems jausmams, neslopink jų. Svarbiausia, laikykis tvirtai ir nesustok pusiaukelėje.

Ko tikėtis

"Daugelis iš mūsų norėtume būti kūrybiškesni. Kartais jaučiame, jog šiaip  jau būtume visai kūrybiški, bet niekaip nesugebame to išreikšti. Mūsų svajonės vis tolsta. Gyvenimas atrodo šiek tiek lėkštas. Didžiosios idėjos, norai bei svajonės, užgimę mūsų širdyse tampa nusivylimo šaltiniu. Kartais turime konkrečių vizijų - bent šiek tiek išmokti groti muzikos instrumentu ar dainuoti, pradėti tapyti, o gal rašyti. Kartais norai būna susipynę ir persipynę ir vienintelis aiškus dalykas lieka vidinis žinojimas, jog gyvenimas visose srityse galėtų būti spalvingesnis.

Per akimirksnį ir be skausmo suveiksiančių vaistų šiuo atveju, deja, nėra. Tačiau galime pasirinkti lėtesnį, laiko, dėmesio bei pastangų reikalaujantį dvasinį kelią. Nors kiekvienas esame individuali ir sudėtinga asmenybė, kūrybiškumo atgavimo procesas turi visiems pritaikomų universalių elementų.

Pirmosiomis savaitėmis gali būti sunku laikytis naujo kurso režimo, kartais viskas atrodys beprasmiška ar net per daug sudėtinga. Vėliau gali kilti pyktis ir liūdesys, kartu su vidiniu pasipriešinimu bei viltimi. Emociniai pakilimai ir nuosmukiai - tai augimo proceso, susidedančio iš nuolatinės plėtros (emocinio pakilimo) bei susitraukimo (gynybinio skepticizmo) kaitos, dalis. Nemažai daliai dalyvių tuo momentu dažnai kyla noras nutraukti kursą. Aš tai vadinu U-posūkiu, kuomet iš naujo reikia įsitraukti į kursą bei kuomet sustabarėjusios seniai pastatytos kūrybiškumą nuo savęs saugančios sienos ima nebeatlaikyti krūvio ir pamažu byrėti. Galiausiai, paskutinė kurso dalis - tai tarsi atgimimas, kuomet patys jaučiamės kitokie, savarankiškesni, labiau pasitikintys, lankstesni, laukiantys kito nuotykio bei pakilūs. Itin sustiprėja mūsų sugebėjimas kurti bei įgyvendinti kūrybinius planus.

Atrodo, bus daug emocinio sąmyšio? Tai jau taip. Pasirinkus Menininko kelią, nebelieka mums pažįstamo įprasto gyvenimo. "Metimo" procesas niekuomet nebūna lengvas, o šiuo atveju patys pasirenkame mesti savo dabartinį gyvenimą.

Jeigu pasitelktume kitokį palyginimą, įsivaizduok, jog nuo kasdienio ir įprasto žvilgsnio aplinkui save, staiga nematoma ranka tave pagriebia ir traukia vis tolyn, kol galiausiai tavo akiratyje telpa visas pasaulis ir visas gyvenimas. Tai kelionė vis aukštyn, jos kaina - turi atitrūkti nuo įprastinio gyvenimo, tačiau ar tai daug už vaizdą, atsiveriantį iš paukščio skrydžio?

Dažnai susiprantame, jog mūsų kūrybines jėgas išeikvoja kitų žmonių svajonės, tikslai, viltys bei planai. Jų gyvenimai riboja mūsų. Atsitraukdami nuo kasdienybės tuo pačiu išsiugdome savo šerdį, nubrėžiame ribas, aiškiai sau išreiškiame savo norus bei svajones. Mūsų asmeninis lankstumas išauga, o jautrumas kitų užgeidžiams bei noras įtikti sumažėja. Padidėjęs autonomiškumas bei nuolat matomos galimybės tampa nuolatiniais palydovais.

Paprastai kalbėdami apie "metimą" turime galvoje kažką apčiuopiamo, ko bandome atsisakyti. Metame cigaretes, atsisakome alkoholio, kofeino, cukraus, riebaus maisto... Ir kenčiame fizines atsitraukimo pasekmes. Visgi kūrybiškas atsitraukimas kiek kitoks. Atsitraukiame nuo aplinkos ir prieglobsčio ieškome savo viduje, susitelkiame ir užuovėją randame savo širdyse.

Imame atkasti kadaise palaidotas svajones. Kartais vos užčiuopus senos svajonės kraštelį, apima didžiulis liūdesys dėl prabėgusio laiko, neišeikvotų galimybių... Toks praradimas! Juntame skausmą, nes kažkada save apleidome. Pasveikiname save ir džiaugiamės vėl save išvydę, tarsi po ilgo ir skausmingo karo išvystume savo seną meilę.
Šis gedėjimo jausmas - proceso dalis. Skausmas apvalo bei atlaisvina vietos širdyje naujai pradžiai.

Kaip žinoti, ar esi kūrybiškai užblokuotas?
Ar kartais jauti pavydą? Ar yra aplinkui kūrybiškų žmonių, o gal tiesiog siekiančių svajonės, kuriems slapta pavydi? Ar kartais sau sakai: "O jeigu..., tai ir aš taip galėčiau!"
  • Nesakyk: "Man jau per vėlu". 
  • Nustok laukęs kol turėsti pakankamai pinigų užsiimti seniai norėta mėgiama veikla. 
  • Kaskart užsisvajojęs apie kūrybą gyvenime, nustok sau kartojęs: "Tai tik mano savanaudiškumas". 
  • Nustok save įtikinėti, jog svajonės yra tuščios ir gyvenime yra svarbesnių dalykų. 
  • Nustok bijojęs, jog šeima ir artimieji laikys tave keistu. 
  • Nustok sau teigęs, jog kūrybiškumas - tai prabanga ir turi džiaugtis tuo, ką turi.
Išmokęs atpažinti, puoselėti bei saugoti savo vidinę kūrybinę dvasią, sugebėsi įveikti skausmą bei kūrybines kliūtis. Išmoksi atpažinti ir numalšinti baimę, užgydysi senas žaizdas, sustiprinsi savo pasitikėjimą savimi. Senos stabdančios mintys bei įsitikinimai bus atpažįstami bei atmesti. Eidamas Menininko keliu patirsi intensyvią, vedamą patirtį su savo kūrybiškumu - savo asmeniniais priešais, įkvėpėjais, norais, abejonėmis, viltimis, svajonėmis bei laimėjimais. Tai bus jaudinanti, slegianti, piktinanti, baiminga, linksma, viltinga ir galiausiai išlaisvinanti patirtis."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą