sausio 16, 2011

2 SAVAITĖS Užduotys

Peržvelk antros savaitės užduotis. Išsirink labiausiai patraukusias ir labiausiai atstūmusias ir jas atlik savaitės metu. Beje, kai kurios užduotys plaukia viena iš kitos, tad daugiausia naudos būtų jei atliktum jas visas, iš eilės.

  1. Įtaigus skaitymas. Kiekvieną dieną, ryte ir vakare, atrask laiko pabūti tyloje ir susitelkus ir tuo metu peržvelk pagrindinius principus. Stebėk save, ar bent kiek keičiasi tavo požiūris? Ar jauti, jog tavo skepticizmas pamažu atsitraukia?
  2. Kur dingsta tavo laikas? Užrašyk penkias pagrindines savo veiklas šią savaitę, kiek laiko skyrei kiekvienai iš jų? Kurias iš jų norėjai atlikti ir kurios buvo "privalomos"? Kiek laiko išeikvojai padėdamas kitiems ir ignoruodamas savo paties norus ir įgeidžius? Paimk popieriaus lapą ir jame nupiešk didelį apskritimą. Jo viduje įrašyk visus dalykus, kuriuos nori apsaugoti.  Tuomet užrašyk vardus tų žmonių, kurie tave palaiko ir tau padeda. Už apskritimo ribų užrašyk vardus tų, nuo kurių turi save saugoti. Tegu tai būna tavo saugumo žemėlapis. Nuolat atnaujink savo žemėlapį, įrašydamas vis naujus vardus į apskritimo vidurį arba už jo ribų.
  3. Sudaryk sąrašą dvidešimties dalykų, kuriuo mėgsti daryti ar kuriais mėgsti užsiimti (laipiojimas po olas, važinėjimas su riedučiais, kepti duoną, vaikščioti po parką, skaityti detektyvus, valgyti obuolių pyragą ir t.t.). Kada paskutinį kartą darei bent vieną iš jų? Užrašyk datą prie kiekvieno iš dvidešimties punktų. Nenustebk, jeigu kai kurių dalykų nebūsi daręs kelis ar net keliolika metų. Tai pasikeis. Šis sąrašas - tai tikra idėjų skrynia tavo būsimiems pasimatymams su savimi.
  4. Iš prieš tai aprašyto sąrašo išsirink du dalykus ir paversk juos mažais šios savaitės tikslais (pvz. Nusipirkti rūgščių obuolių ir išsikepti pyragą. Arba išsiplauti senus sportbačius ir išbėgti sparčiam pasivaikščiojimui po parką). Atmink, šie tikslai skirti tau atrasti šiek tiek daugiau laiko sau pačiam. Tai tarsi maži laiko langeliai, kuomet gali daryti pats su savimi tai, kas tau patinka. Išeik pasivaikščioti per pietų pertrauką, net jei tai truks viso labo 10 min. Nustok ieškojęs didelio laiko tarpo sau. Išmok išnaudoti mažus laiko tarpelius.
  5. Grįžk trumpam į Pirmąją savaitę ir perskaityk sau skirtus teigiamus įsiteigimus. Atkreipk dėmesį į tuos, kurie sukelia viduje daugiausia sąmyšio ir pasipriešinimo, dažnai jie būna itin svarbūs. Išsirink tris įsiteigimus ir užrašyk juos penkis kartus kas rytą Rytinių puslapių rašymo metu.
  6. Prisimink Įsivaizduotų gyvenimų pratimą, kurį turėjai atlikti Pirmosios savaitės metu. Pratęsk tą sąrašą, prirašyk dar 5 gyvenimus, kuriuos norėtum paraleliai gyventi, šiaip, vardan smagumo. Užrašęs vėl juo peržvelk ir pagalvok, ką galėtum įtraukti į savo artimiausių planų sąrašą. Jeigu tavo sąraše atsidūrė šokėjo gyvenimas, gal vertėtų užsirašyti i šokių pamokas?
  7. Gyvenimo pyragas. Paimk popieriaus lapą ir jame nupiešk apskritimą, padalink jį į šešias lygias dalis. Dabar ant kiekvieno spindulio užrašyk: dvasingumas, mankšta, žaidimas, darbas, draugai, romantika/nuotykiai. Dabar ant kiekvieno spindulio pažymėk tašką pagal tai, kiek išpildai šią savo gyvenimo sritį: taškas centre prilygtų visiškam srities nebuvimui tavo gyvenime, taškas ant apskritimo - geriau būti nebegali. Sujunk visus taškus. Gauta figūra parodys merdinčias tavo gyvenimo sritis. Dažnai pirmą kartą nupiešus savo gyvenimo pyragą, jis atrodo kaip susitraukusi tarantula, tačiau su laiku ir trupučiu pastangų piešinys gali tapti mandala. Svarbiausia atsiminti, jog nereikia nei didelių pastangų nei daug laiko, o tiek šiek tiek noro ir dėmesio, norint atgaivinti apleistą sritį. (Jei visiškai nedarai mankštos, pradžiai užteks vos 15 min keliems pratimams ryte ir vakare. Jei apleistas tavo dvasingumas, gal verta užsukti ir bent  15 min pasiklausyti bažnyčios choro. Arba pasivaikščioti  vienumoje tekant ar leidžiantis saulei.)
  8. Dešimt mažų pokyčių. Užrašyk dešimt nedidelių ir lengvai įvykdomų pokyčių, kurių norėtum dabar savo gyvenime, nuo svarbiausio iki mažiausiai svarbaus. Pvz. Įsigyti naują patalynę, kad galėčiau pasikeisti; perdažyti vonią; aplankyti Ispaniją;  perkaityti tą knygą;  paruošti dovaną. Rytiniams puslapiams vis labiau mus priverčiant atsikvošėti dabartyje ir daugiau dėmesio skirti tam, kas vyksta dabar, netgi toks mažas pasikeitimas kaip kad rašomojo stalo pertvarkymas (ar perdažymas netgi) gali sukelti palaimingą ir prabangų savimi rūpinimosi jausmą. Tegu tavo sąrašas atrodo taip:
    • Aš norėčiau...
    • Aš norėčiau...
  9. Išsirink vieną punktą iš mažų pokyčių sąrašo ir paversk jį šios savaitės tikslu.
  10. Įgyvendink tą tikslą. Jau dabar.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą