sausio 04, 2011

Pakviesk save į pasimatymą

"Menininko kelio pagrindiniai įrankiai - tai tarsi dvi pagrindinės radijo dalys: siųstuvas ir imtuvas. Bendravimas su savimi - tai dvipusis procesas, susidedantis iš "siuntimo" ir "priėmimo". Kas rytą rašydami Rytinius puslapius, išleidžiami savo mintis, jausmus, norus, svajones, nepasitenkinimus, viltis, prašymus į plačiąją visatą. Išeidami į Pasimatymą su savimi leidžiame sau atsiverti įspūdžiams, naujoms mintims, įkvėpimui ir vidinei intuicijai. 

Kiekvienas žinome, kas tai yra pasimatymas. Tačiau pasimatymas su savimi? Tai, kas čia ir toliau bus vadinama "Pasimatymu su savimi" - tai paprasčiausiai sau skirtos kelios valandos laiko, kurių tikslas - puoselėti savo kūrybišką dvasią. Pati paprasčiausia pasimatymo su savimi forma - tai mini ekskursija, suplanuotas pasivaikščiojimas, apsaugotas nuo draugų ir artimųjų įsiveržimo. Vyras, žmona, sūnus, dukra, draugas, kolegė, vaikinas, meilužis, mokytojas - niekas kitas neturi lydėti tavęs pasimatymo su savimi metu. Tik tu pats. Tu ir tavo vidinė vaikiška kūrybiškumu trykštanti dvasia.

Skamba kvailai? Neįtikinamai? Manai nesugebėsi atrasti sau kelių valandų laiko per savaitę? Priimk šias mintis kaip pasipriešinimą. Norėdamas eiti aprašytu menininko keliu, privalai atrasti bent šiek tiek laiko sau.

Dažnai porų, turinčių tarpusavio problemų ir besilankančių pas psichologą,  būna klausiama:

-Ar praleidžiate kartu kokybiško laiko?

Tėvų, turinčių problemų su savo vaikais, klausiama to paties:

-Ar praleidžiate kartu laiko, kurį būtų galima pavadinti kokybišku?

-Kokybišku? Na, taip, iš esmės praleidžiame daug laiko kartu.

-Gerai, bet ar tas laikas kokybiškas? Ar jums abiems būna smagu?

-Smagu?

-Na taip. Ar einate į pasimatymus? Juokiatės kartu? Klausote ir įsiklausote vienas į kitą?

-Ką? Pasimatymai? Bet mes vedusi pora, mes neturime laiko, pinigų...

-...ar pakankamai drąsos, -atsakytų psichologas.

Iš tiesų, būti dviese su vaiku ar mylimuoju gali būti gana baisu. Be pašalinių telefonų, kompiuterių, TV...tiesiog dviese. Dar baisiau būti tiesiog vienam. Pasimatymas su savimi gali būti itin gąsdinantis, bet tuo pačiu ir daug duodantis.

Turi pakviesti save į pasimatymą, įsipareigoti atrasti keletą ar bent porą valandų laiko, pasirūpinti savimi, padaryti viską, jog būtų smagu. Dažniausiai girdimas atsikalbinėjimas - neturiu šiuo metu pinigų, visiškai. Tačiau pasimatymui didelės išlaidos visai nereikalingos!

Tau reikia laiko, kokybiškai praleisto su savimi. Ne pinigų. Apsilankyk parke, parodoje ar muziejuje, įsigyk juokingą mažmožį sendaikčių ar pigių prekių krautuvėlėje, išgerk puodelį karšto šokolado, pažiūrėk seną gerą filmą, vienas nuvažiuok prie ežero ar į paplūdimį pasivaikščioti. Daugeliui iš šių dalykų reikia tiesiog laiko, ne pinigų. Įsipareigoti sau - štai kas baisiausia.

Tavo kūrybinė dvasia trokšta naujų įspūdžių, patirčių, vaizdų, garsų, spalvų. Kaip mažas vaikas ji nori tavo dėmesio, kad galėtų sugerti į save visa, kas aplinkui ir atsidėkoti naujomis idėjomis. Taigi išeik pasivaikščioti leidžiantis saulei. Atsikelk anksti, jog sutiktum saulę tekant, apsilankyk senoje bažnyčioje ar pravažiuok pro seną etninę gyvenvietę. O gal nueik į krepšinio rungtynes ar boulingą. Įsiklausyk, kas tau smagiausia ir kur traukia širdis.

Pažadėk sau pasimatymą kartą per savaitę ir stebėk, kaip kita tavo pusė iš visų jėgų stengsis jo nusikratyti. Stebėk save, kaip atsiras pačių įvairiausių priežasčių nenueiti ir reikalų, kuriuos būtina sutvarkyti tuo pat metu. Išmok susidoroti su atsikalbinėjančiomis mintimis.

Tuo pačiu kas kartą išėjęs susitikti su savimi, įsiklausyk, ką norisi veikti, kur link tave traukia, kada viduje išgirsti "nuobodu" ir kada iš jaudulio suvirpa širdis. Klausyk savo balso, jis tau sako, kad jam trūksta žaidimų ir pramogų." 

Išeik pasivaikščioti po parką. Tik tu ir tavo foto aparatas.
 Taigi kada pakviesi save į pasimatymą? Galbūt jau ryt, poryt ar šį savaitgalį?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą